Direktlänk till inlägg 10 september 2018
Fadie reds in lagom till treårstestet men Metallica har bara longerarts lite eftersom planen vara att betäcka henne. Nu tog hon sig tyvärr inte så då fick vi ändra planen.
Jag har under senaste åren faktiskt väntat lite med inridningen av ponnyerna. Tills hösten det åren dom fyllt tre eller tillochmed till våren då dom fyller fyra. Tycker inte att det varit till någon nackdel. Ridhästarna börjar vi rida in på senhösten som tvååringar eller tidig vår som treåring just för att vara i fas med treårstestet.
Jag hanterar alltid unghästarna ordentligt i perioder så dom är vana med sadel, träns, täcke, benskydd mm. Det underlättar senare i utbildningen.
Jag börjar med att longera dom. Lär dom olika kommandon så dom lyssnar och känner igen min röst. I stallet tränar jag på att hänga på dom. Hoppa upp och ned både med sadel och utan. Allt detta kan jag göra själv. Varvar longering med promenad i skogen. Sen behöver jag en medhjälpare! Då står jag på marken och instruerar medhjälparen. Hästen känner sig lugn och trygg med mig då den är van min röst och mina instruktioner. Medhjälparen (vilken oftast är Moa) hänger först över sadeln i båda varven. Vi använder alltid pall. Sen när det fungerar bra hoppar Moa upp. Vi skrittar då runt på ridbanan i båda varven. Jag leder helt enkelt hästen med Moa sittande passiv på ryggen. Sen är det dags för longering med ryttare. Jag använder fortfarande dom kommandon som hästen är van. Longerar i skritt, trav och galopp i båda varven. Viktigt att börja med galoppen tidigt så det inte blir någon stor grej av det. Det ska vara väldigt naturligt och hästen ska lätt falla in i galopp när man manar på den lite mer framåt. Efter några gånger så börjar vi sätta ihop mina kommandon med ett lätt tryck med skänkeln och en lätt kramning i tygeln. Är man bara konsekvent så tar det inte många gånger innan hästen lärt sig dom nya hjälperna. När det sitter knäpper jag lös longerlinan med behåller samma position som tidigare. Använder min röst i kombination med Moas hjälper. Sen ger hon dig iväg ut på spåret och jag stöttar där det behövs.
Ett väldigt enkelt och smidigt sätt att rida in hästar på. När dom kan start och broms ger vi oss iväg ut i skogen efter en trygg äldre häst. Där får dom träna styrka, kondition, hitta sin egna balans och bärighet. Vi rider dom mestadels i kuperad terräng. Många backar blir det vilket ger en bra grundkondition och välmusklade hästar. Mycket skritt på lång tygel. Då är det ingen fara om passen blir långa. Varierar skritten på mjukt och hårt underlag. Allt för att få en hållbar häst.
Ska berätta mer sen om hur vi tränar dom när dom lärt sig grunderna.
Vackra Fadie. Såklart behövs inte luva och benlindor men det är bra att träna med så dom blir vana till den dagen det behövs. Varierar hopp och dressyrsadel då vissa hästar kan vara känsliga på sadelbyten.